maandag 23 mei 2016

Investeren in valsspelers

Afgelopen week kwam het oordeel van de KNVB. De geplaagde voetbalclub F.C. Twente is als gevolg van haar financieel beleid teruggezet naar de Eerste divisie. Deze onlangs geïntroduceerde mogelijkheid was in de ogen van KNVB aanvankelijk nog mild, want eigenlijk zou de licentie om betaald voetbal te mogen spelen helemaal moeten worden ingetrokken. Een in allerijl aangepaste regel kon dit noodlot voorkomen. Desalniettemin beoogd KNVB toch een gedwongen degradatie voor F.C. Twente. De club heeft duidelijk op te grote voet geleefd en met name voormalige bestuurders zijn hier debet aan geweest. Daarbij moet worden opgetekend dat financiële malaise sterk is vervlochten met deze in 1965 ontstane fusieclub. Hoe dan ook, er is nu in de ogen van KNVB vals gespeeld en F.C. Twente is hiervoor veroordeeld.

Misleiding en bemoeizucht
F.C. Twente, sinds 1965
De gevolgen voor de profclub zullen groot zijn en mogelijk komt de club er nooit meer bovenop. Spelers zullen hun heil elders gaan zoeken en met minder inkomsten is de terugweg naar de top welhaast onmogelijk. Natuurlijk vindt de voetbalclub dat zij te zwaar gestraft is, maar KNVB vindt daarentegen dat zij ernstig is misleid. En daar kan ik me iets bij voorstellen. Als een club zich niet aan de regels houdt, volgen er maatregelen. Waar worden afspraken anders voor gemaakt? Er zijn diverse sancties doorgevoerd waaronder het niet mogen deelnemen aan Europese competities en een onderzoek naar structuurwijziging van de club. Maar de uitsluiting van deelname aan de hoogste Nationale voetbalcompetitie valt de club erg zwaar welke zij dan ook aanvecht via de burgerrechter.

Onnodig investeren
Ondertussen roeren steeds meer investeerders zich waaronder de gemeente Enschede. Waarschijnlijk in de angst verkerend en bezorgd dat zij hun investeringen – die in niet geringe mate zijn gedaan – niet (volledig) terugzien. Volkomen begrijpelijk, maar hebben die partijen zich dan niet gerealiseerd in welke beerput zij überhaupt investeerden? En met wiens geld is er eigenlijk geïnvesteerd? Dat de in zowel sportieve als financiële nood verkerende club er allerminst goed voorstond was zelfs voor een leek al geruime tijd overduidelijk. Ik begrijp dus ook niet dat dergelijke investeringen zijn gedaan, en deze zaak staat helaas niet op zichzelf. Nu gaat het om F.C. Twente, maar in het verleden zijn er ook noodlijdende clubs geweest waarvan velen juist niet gered zijn van de ondergang. Kijk maar naar de profvoetbalclub uit Haarlem, om maar een voorbeeld te noemen. Ik vind dan ook dat een gemeente zich niet met een profclub moet bemoeien en zeker niet wanneer de sportverenigingen in de wijken steeds vaker verplicht worden gesteld om de eigen broek op te houden, zoals. Een ongewenst uitvloeisel van de breeduit gepropageerde participatiemaatschappij. Onbegrijpelijk, want hoeveel had er in de wijken kunnen worden gedaan met al dat uitgegeven gemeenschapsgeld?

Vals spelen
Ik vind dat de belangen erg groot zijn geworden en het is niet normaal hoeveel miljoenen euro's in het Nederlandse profvoetbal omgaan. Dit wekt maar al te vaak onzuivere zaken in de hand. Wat te denken van de toename van buitenlandse investeerders, het speculeren en manipuleren van uitslagen? Om over dopinggebruik maar te zwijgen. Ik gun iedereen zijn of haar belegde boterham, maar dit soort buitenissigheden dienen geen enkel doel behalve een grote geldstroom naar slechts een handjevol mensen. Clubs kunnen nog zoveel schermen met hun maatschappelijke initiatieven, maar die goede bedoelingen staan in geen enkele verhouding met de opbrengsten die slechts een enkeling ten deel valt. Let wel, ik ben zeker niet tegen het bedrijven van een onderneming en behalen van grote winst, maar wel als er met gemeenschapsgeld moet worden bijgesprongen.

Deze week zal er ongetwijfeld een oordeel komen van de rechter. Voor de trouwe supporters hoop ik dat de straf in hun voordeel uitvalt, maar vanuit maatschappelijk oogpunt bezien geloof ik niet in steeds weer redden van clubs die er ongestraft een puinhoop van kunnen maken. Investeer liever in de vele kleine (sport)verenigingen die met zoveel vrijwilligers in de kernen actief zijn. Op die manier wordt sociale interactie gestimuleerd en daar plukt iedereen de vruchten van. In dat opzicht wordt er nu wellicht een voorbeeld gesteld, hoe vervelend ook voor de profclub.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je hierover iets kwijt wilt...